Jemná zeleninová polévka s rýží a zázvorem
Porce: 2 -- Doba přípravy: 10 minut -- Doba vaření: 30 minut
Suroviny
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 menšího celeru
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g hnědé rýže
- 1 lžička kurkumy
- Špetka kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Hrst čerstvé petrželové natě
Postup přípravy
- Nakrájejte cibuli, česnek a kořenovou zeleninu na menší kousky.
- Nastrouhejte zázvor.
- V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek, a nechte je zesklovatět.
- Vmíchejte nastrouhaný zázvor, kurkumu a kmín, a krátce osmahněte, aby se uvolnila vůně.
- Přidejte nakrájenou zeleninu a hnědou rýži. Zalijte cca 500 ml vody nebo zeleninového vývaru.
- Vařte na mírném plameni 25–30 minut, dokud nebude zelenina měkká a rýže uvařená.
- Ochuťte solí, pepřem a podávejte s nasekanou petrželkou.
Tipy
- Pro vyšší obsah bílkovin: Přidejte hrst červené čočky.
- Pro hustší polévku: Část zeleniny rozmixujte a vraťte zpět do hrnce.
- Pro jemnější chuť: Vynechte česnek a přidejte více zázvoru.
Výživové hodnoty
Celkové hodnoty na 1 porci:
Kalorie: 247 kcal
Bílkoviny: 4 g
Tuky: 15 g
Celkové sacharidy: 29 g
Vláknina: 7 g
Čisté cukry: 22 g
B: 10 % – T: 37 % – ČC: 54 %
B = bílkoviny
T= tuky
ČC = čisté cukry
Výživové hodnoty jsou pouze přibližné.
Tento recept je součástí programu Sladký život bez cukru, jehož smyslem je vyřadit z jídelníčku rafinované cukry a používat pouze přirozené zdroje komplexních sacharidů.