Teplý salát z pečené zeleniny a quinoy s tahini zálivkou

Porce: 2 -- Doba přípravy: 15 minut -- Doba vaření: 25 minut

Suroviny

  • 150 g quinoa

  • 2 mrkve

  • 1 menší červená řepa

  • 1 cibule

  • 150 g dýně (hokkaido nebo jiná)

  • 1 lžíce olivového oleje

  • Špetka soli a pepře

Tahini zálivka:

  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vody
  • Špetka soli
  • Špetka mletého kmínu (volitelné)

Postup přípravy

  1. Quinou propláchněte pod tekoucí vodou a vařte podle návodu na obalu (cca 15 minut). Poté nechte vychladnout.

  2. Zeleninu nakrájejte na menší kostky, promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C cca 25 minut, dokud zelenina nezměkne.

  3. Mezitím připravte tahini zálivku: Smíchejte tahini, citronovou šťávu, vodu, sůl a kmín, dokud nevznikne hladká omáčka.

  4. Smíchejte quinou s pečenou zeleninou a zálivkou. Podávejte teplé.

Tipy

  • Pro více bílkovin: Přidejte hrst vařené cizrny.

  • Alternativa zeleniny: Použijte batáty nebo brokolici.

  • Pro výraznější chuť: Přidejte trochu česneku do zálivky.

Hormonální a lunární cyklus

  • Tento recept se hodí pro manifestační a vyživující fázi cyklu.

Vše o tomto přístupu ke stravování je vysvětleno v kurzu Výživa podle hormonálního a lunárního cyklu, spolu s 30denním jídelníčkem.

Výživové hodnoty

Celkové hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 328 kcal
Bílkoviny: 9 g
Tuky: 18 g
Celkové sacharidy: 39 g
Vláknina: 8 g
Čisté cukry: 32 g

B: 15 % – T: 31 % – ČC: 54 %

B = bílkoviny
T= tuky
ČC = čisté cukry

Výživové hodnoty jsou pouze přibližné.

Tento recept je součástí programu Sladký život bez cukru, jehož smyslem je vyřadit z jídelníčku rafinované cukry a používat pouze přirozené zdroje komplexních sacharidů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.