Restovaná zelenina s tofu a bylinkovým dresinkem
Porce: 2 -- Doba přípravy: 10 minut -- Doba vaření: 15 minut
Suroviny
-
200 g tofu
-
150 g brokolice
-
1 mrkev
-
1 cibule
-
1 lžíce olivového oleje
-
Špetka soli a pepře
-
1/2 lžičky tymiánu
Bylinkový dresink:
- Hrst čerstvého kopru nebo petrželky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- Špetka soli
- 1 lžíce vody
Postup přípravy
-
Tofu nakrájejte na kostičky, brokolici rozdělte na růžičky, mrkev nakrájejte na tenké plátky a cibuli na proužky.
-
Na pánvi rozehřejte olivový olej a postupně orestujte zeleninu (začněte s mrkví a cibulí, poté přidejte brokolici a nakonec tofu).
-
Ochuťte solí, pepřem a tymiánem.
-
Připravte dresink: Smíchejte najemno nasekané bylinky, citronovou šťávu, olivový olej, vodu a špetku soli.
-
Podávejte restovanou zeleninu s tofu přelitou bylinkovým dresinkem.
Tipy
-
Pro více chuti: Přidejte špetku uzené papriky nebo chilli.
-
Alternativa tofu: Použijte tempeh nebo bílou fazoli.
-
Pro sytější variantu: Podávejte s rýží nebo quinou.
Hormonální a lunární cyklus
- Tento recept se hodí pro manifestační a vyživující fázi cyklu.
Vše o tomto přístupu ke stravování je vysvětleno v kurzu Výživa podle hormonálního a lunárního cyklu, spolu s 30denním jídelníčkem.
Výživové hodnoty
Celkové hodnoty na 1 porci:
Kalorie: 195 kcal
Bílkoviny: 12 g
Tuky: 13 g
Celkové sacharidy: 15 g
Vláknina: 4 g
Čisté cukry: 11 g
B: 33 % – T: 36 % – ČC: 31 %
B = bílkoviny
T= tuky
ČC = čisté cukry
Výživové hodnoty jsou pouze přibližné.
Tento recept je součástí programu Sladký život bez cukru, jehož smyslem je vyřadit z jídelníčku rafinované cukry a používat pouze přirozené zdroje komplexních sacharidů.