Jak nahradit avokádo?

Teď si připadám tak trochu jako kuchařka patlalka, ale uvidíme, co na to řeknete.

V rámci rostlinné stravy, zejména v zahraničním receptech, se často používá avokádo. Já mám s avokádem takový rozporuplný vztah. Mimo to, že jsem si musela najít cestu k jeho chuti, tak se k nám dováží zdaleka a hlavně málokdy se dá v obchodech najít v úplně dobré kvalitě.

Přijala jsem ho na milost kvůli jeho výživovým vlastnostem – vysokému obsahu tuku a vlákniny. To se mi hodí zejména v ketobiotické fázi, když se stravuji podle hormonálního a lunárního cyklu.

Nabídnu vám teď alternativu zejména v případě, kdy avokádo rozříznete a zjistíte, že už není použitelné, nebo když se vám avokádo zrovna použít nechce. Zopakujme tedy úvodní otázku…

jak nahradit avokádo…

Můj záměr je přiblížit se avokádu, co do výživových hodnot. A zároveň mít spolehlivější možnost jeho náhrady.

V takovém případě doporučuji rozmixovanou směs cukety kokosové smetany a listové petrželky.

Tato kombinace zajistí:

  • Krémovost díky kokosové smetaně, která přináší bohatou texturu podobnou avokádu.
  • Lehkost a svěžest díky cuketě, která je nízkokalorická a má jemnou chuť.
  • Bylinkovou vůni a lehkou hořkost petrželky, která dodá směsi svěží akcent a důležité mikroživiny.

Jak na to

Poměr ingrediencí:

  • 1/2 šálku vařené nebo syrové cukety (můžete ji předem spařit, aby se lépe mixovala).
  • 2 lžíce kokosové smetany.
  • Hrst čerstvé petrželky.

Postup:

  • Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte do hladka.
  • Podle chuti přidejte špetku soli, citronovou šťávu nebo kapku olivového oleje.

Chuťové doladění:

  • Pokud chcete bohatší chuť, můžete přidat i špetku česneku nebo drcený pepř.

Srovnání výživových hodnot

Zde je srovnání výživových hodnot avokáda a směsi cukety, kokosové smetany a čerstvé petrželky na 100 gramů:

AvokádoSměs cukety, kokosové smetany a petrželky
Kalorie (kcal)16070
Bílkoviny (g)21.5
Tuky (g)156
Sacharidy (g)95
Vláknina (g)72
Voda (%)7385

Poznámky:

  • Avokádo: Je bohaté na zdravé mononenasycené tuky, vlákninu a obsahuje řadu vitamínů a minerálů, jako je draslík, vitamín K, E a C. (Kalorické Tabulky)
  • Směs cukety, kokosové smetany a petrželky:
    • Cuketa: Má nízký obsah kalorií, je bohatá na vodu a obsahuje vitamíny A, C a některé vitamíny skupiny B. (Kalorické Tabulky)
    • Kokosová smetana: Přidává směsi tuky, zejména nasycené mastné kyseliny, a zvyšuje kalorickou hodnotu.
    • Petrželka: Je nízkokalorická, obsahuje vitamín C, K a další antioxidanty.

Celkově je směs lehčí a méně kalorická než avokádo, s nižším obsahem tuků a vlákniny.

Jak si pohrát s tuky a dalším

Aby se směs cukety, kokosové smetany a petrželky výživově více přiblížila avokádu, je možné zvýšit obsah zdravých tuků, vlákniny a některých vitamínů. Zde jsou doporučení, jak směs obohatit:

1. Zdravé tuky

  • Přidat lžičku olivového oleje: Zlepší obsah mononenasycených tuků podobně jako avokádo.
  • Lněná nebo chia semínka: 1–2 lžičky přidají omega-3 mastné kyseliny a zvýší nutriční hodnotu.
  • Mleté kešu nebo mandle: Přidejte 1–2 lžíce, které dodají zdravé tuky a krémovou texturu.

2. Vláknina

  • Mleté lněné semínko: Lžička lněného semínka zvýší obsah vlákniny a omega-3.
  • Sušené mleté psyllium: Malé množství psyllia zvýší obsah vlákniny a pomůže konzistenci směsi.

3. Vitamíny a minerály

  • Lahůdkové droždí: 1–2 lžičky přidají vitamín B12, minerály a jemnou oříškovou chuť.
  • Špetka spiruliny nebo chlorelly: Pro obsah vitamínů a minerálů, zejména železa, zinku a vitamínu K.

4. Textura a chuť

  • Avokádový olej: Pro výraznější „avokádovou“ chuť.
  • Hrstka baby špenátu nebo rukoly: Přidají barvu a svěžest, která připomíná chuť avokáda.

Vylepšený recept:

  • 1/2 šálku cukety
  • 2 lžíce kokosové smetany
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • Hrst čerstvé petrželky nebo rukoly
  • Špetka soli a citronová šťáva

Směs rozmixujte do hladké konzistence. Tímto způsobem zvýšíte obsah zdravých tuků, vlákniny i důležitých mikroživin, přičemž si směs zachová lehkost a svěžest.


Na závěr

Ano, chápu. Abyste mohli vytvořit tuto směs musíte mít při ruce přinejmenším cuketu, kokosovou smetanu (konzervovanou a dováženou zdaleka) a petrželku. U nás to zrovna vychází – cukety máme velké zásoby zavařené a zmražené z léta, stejně tak petrželky, ale obě jsou snadno dostupné v obchodech. A s kokosovou smetanou jsem ochotná udělat ústupek. Volba je vždy na vás!

Tagy:

Odebírat novinky

Co vás zajímá?*
Akademie Klopoty, z.s. vám bude zasílat své novinky, dokud se sami neodhlásíte.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.