Správné uskladnění avokáda závisí na jeho zralosti a na tom, kdy ho plánujete použít. Zde je několik tipů. 🥑
1. Nezralé avokádo
Uchovávejte při pokojové teplotě (např. na kuchyňské lince).
Pokud chcete proces zrání urychlit, vložte avokádo do papírového sáčku spolu s banánem nebo jablkem. Tyto plody uvolňují ethylen, který podporuje zrání.
2. Celé zralé avokádo (připravené k použití)
Uchovávejte v lednici. Nízká teplota zpomalí zrání a avokádo vydrží 2–3 dny.
3. Rozkrojené avokádo
Ponechejte pecku v avokádu – pomáhá zabránit oxidaci.
Zakápněte citronovou nebo limetkovou šťávou a pevně zabalte do potravinové fólie nebo uložte do vzduchotěsné nádoby.
Skladujte v lednici a spotřebujte do 1–2 dnů.
4. Zmrazení avokáda
Avokádo lze zmrazit, pokud ho plánujete použít do smoothie nebo pomazánek.
Rozmixujte dužinu s trochou citronové šťávy, vložte do vzduchotěsného sáčku nebo nádoby a zmrazte. Vydrží až 3 měsíce.
Tímto způsobem zachováte čerstvost a chuť avokáda co nejdéle.