Jemná luštěninová polévka s červenou čočkou
Porce: 2 -- Doba přípravy: 10 minut -- Doba vaření: 15 minut
Suroviny
-
80 g červené čočky
-
1 mrkev
-
1 cibule
-
1 stroužek česneku
-
1 lžíce olivového oleje
-
Špetka kmínu
-
Špetka sušeného libečku nebo majoránky
-
500 ml zeleninového vývaru nebo vody
-
Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy
-
Mrkev nakrájejte na tenké plátky, cibuli nadrobno a česnek nasekejte.
-
V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a nechte zesklovatět.
-
Přidejte kmín, nakrájenou mrkev a červenou čočku. Krátce promíchejte.
-
Zalijte vývarem nebo vodou, přidejte libeček nebo majoránku a přiveďte k varu.
-
Vařte na mírném plameni cca 15 minut, dokud čočka a mrkev nezměknou.
-
Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Tipy
-
Pro krémovější konzistenci: Část polévky rozmixujte a vraťte zpět do hrnce.
-
Pro vyšší sytost: Přidejte hrst vařené rýže nebo quinoy.
-
Alternativa koření: Použijte kari koření pro exotický nádech.
Hormonální a lunární cyklus
- Tento recept se hodí pro manifestační a vyživující fázi cyklu.
Vše o tomto přístupu ke stravování je vysvětleno v kurzu Výživa podle hormonálního a lunárního cyklu, spolu s 30denním jídelníčkem.
Výživové hodnoty
Celkové hodnoty na 1 porci:
Kalorie: 164 kcal
Bílkoviny: 6 g
Tuky: 8 g
Celkové sacharidy: 21 g
Vláknina: 6 g
Čisté cukry: 15 g
B: 21 % – T: 28 % – ČC: 52 %
B = bílkoviny
T= tuky
ČC = čisté cukry
Výživové hodnoty jsou pouze přibližné.
Tento recept je součástí programu Sladce bez cukru: 10denní cesta k energii a zdraví, jehož smyslem je vyřadit z jídelníčku rafinované cukry a používat pouze přirozené zdroje komplexních sacharidů.