Jemná zeleninová polévka s rýží a zázvorem

Porce: 2 -- Doba přípravy: 10 minut -- Doba vaření: 30 minut

Suroviny

  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 menšího celeru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g hnědé rýže
  • 1 lžička kurkumy
  • Špetka kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Hrst čerstvé petrželové natě

Postup přípravy

  1. Nakrájejte cibuli, česnek a kořenovou zeleninu na menší kousky.
  2. Nastrouhejte zázvor.
  3. V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek, a nechte je zesklovatět.
  4. Vmíchejte nastrouhaný zázvor, kurkumu a kmín, a krátce osmahněte, aby se uvolnila vůně.
  5. Přidejte nakrájenou zeleninu a hnědou rýži. Zalijte cca 500 ml vody nebo zeleninového vývaru.
  6. Vařte na mírném plameni 25–30 minut, dokud nebude zelenina měkká a rýže uvařená.
  7. Ochuťte solí, pepřem a podávejte s nasekanou petrželkou.

Tipy

  • Pro vyšší obsah bílkovin: Přidejte hrst červené čočky.
  • Pro hustší polévku: Část zeleniny rozmixujte a vraťte zpět do hrnce.
  • Pro jemnější chuť: Vynechte česnek a přidejte více zázvoru.

Výživové hodnoty

Celkové hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 247 kcal
Bílkoviny: 4 g
Tuky: 15 g
Celkové sacharidy: 29 g
Vláknina: 7 g
Čisté cukry: 22 g

B: 10 % – T: 37 % – ČC: 54 %

B = bílkoviny
T= tuky
ČC = čisté cukry

Výživové hodnoty jsou pouze přibližné.

Tento recept je součástí programu Sladký život bez cukru, jehož smyslem je vyřadit z jídelníčku rafinované cukry a používat pouze přirozené zdroje komplexních sacharidů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.