Pečená zelenina s bylinkovou omáčkou
Porce: 2 -- Doba přípravy: 15 minut -- Doba vaření: 30 minut
Suroviny
-
2 mrkve
-
1 petržel
-
1/4 menšího celeru
-
150 g dýně (hokkaido nebo jiná)
-
1 menší cibule
-
2 lžíce olivového oleje
-
Špetka soli a pepře
-
1/2 lžičky tymiánu
-
1 lžíce sezamových semínek
Bylinková omáčka:
- 100 g bílého tofu
- 2 lžíce vody
- Hrst čerstvé petrželky
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- Špetka soli
Postup přípravy
-
Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Dýni nemusíte loupat, pokud používáte hokkaido.
-
V míse promíchejte zeleninu s olivovým olejem, tymiánem, solí a pepřem.
-
Rozložte zeleninu na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 25–30 minut, dokud není zelenina měkká a lehce zlatavá.
-
Mezitím připravte bylinkovou omáčku: V mixéru rozmixujte tofu, vodu, petrželku, citronovou šťávu, olivový olej a špetku soli na hladký krém.
-
Podávejte pečenou zeleninu přelitou bylinkovou omáčkou, posypanou sezamovými semínky.
Tipy
-
Alternativa tofu: Použijte 2 lžíce neslazeného rostlinného jogurtu.
-
Pro výraznější chuť: Přidejte stroužek česneku do omáčky.
-
Alternativa zeleniny: Použijte batáty, brokolici nebo cuketu.
Hormonální a lunární cyklus
- Tento recept se hodí pro manifestační a vyživující fázi cyklu.
Vše o tomto přístupu ke stravování je vysvětleno v kurzu Výživa podle hormonálního a lunárního cyklu, spolu s 30denním jídelníčkem.
Výživové hodnoty
Celkové hodnoty na 1 porci:
Kalorie: 304 kcal
Bílkoviny: 9 g
Tuky: 21 g
Celkové sacharidy: 28 g
Vláknina: 7 g
Čisté cukry: 21 g
B: 18 % – T: 41 % – ČC: 41 %
B = bílkoviny
T= tuky
ČC = čisté cukry
Výživové hodnoty jsou pouze přibližné.
Tento recept je součástí programu Sladký život bez cukru, jehož smyslem je vyřadit z jídelníčku rafinované cukry a používat pouze přirozené zdroje komplexních sacharidů.