Pečená zelenina s bylinkovou omáčkou

Porce: 2 -- Doba přípravy: 15 minut -- Doba vaření: 30 minut

Suroviny

  • 2 mrkve

  • 1 petržel

  • 1/4 menšího celeru

  • 150 g dýně (hokkaido nebo jiná)

  • 1 menší cibule

  • 2 lžíce olivového oleje

  • Špetka soli a pepře

  • 1/2 lžičky tymiánu

  • 1 lžíce sezamových semínek

Bylinková omáčka:

  • 100 g bílého tofu
  • 2 lžíce vody
  • Hrst čerstvé petrželky
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Špetka soli

Postup přípravy

  1. Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Dýni nemusíte loupat, pokud používáte hokkaido.

  2. V míse promíchejte zeleninu s olivovým olejem, tymiánem, solí a pepřem.

  3. Rozložte zeleninu na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 25–30 minut, dokud není zelenina měkká a lehce zlatavá.

  4. Mezitím připravte bylinkovou omáčku: V mixéru rozmixujte tofu, vodu, petrželku, citronovou šťávu, olivový olej a špetku soli na hladký krém.

  5. Podávejte pečenou zeleninu přelitou bylinkovou omáčkou, posypanou sezamovými semínky.

Tipy

  • Alternativa tofu: Použijte 2 lžíce neslazeného rostlinného jogurtu.

  • Pro výraznější chuť: Přidejte stroužek česneku do omáčky.

  • Alternativa zeleniny: Použijte batáty, brokolici nebo cuketu.

Hormonální a lunární cyklus

  • Tento recept se hodí pro manifestační a vyživující fázi cyklu.

Vše o tomto přístupu ke stravování je vysvětleno v kurzu Výživa podle hormonálního a lunárního cyklu, spolu s 30denním jídelníčkem.

Výživové hodnoty

Celkové hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 304 kcal
Bílkoviny: 9 g
Tuky: 21 g
Celkové sacharidy: 28 g
Vláknina: 7 g
Čisté cukry: 21 g

B: 18 % – T: 41 % – ČC: 41 %

B = bílkoviny
T= tuky
ČC = čisté cukry

Výživové hodnoty jsou pouze přibližné.

Tento recept je součástí programu Sladký život bez cukru, jehož smyslem je vyřadit z jídelníčku rafinované cukry a používat pouze přirozené zdroje komplexních sacharidů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.