Krémová jáhlová kaše s mandlovým máslem a skořicí
Porce: 2 -- Doba přípravy: 5 minut -- Doba vaření: 15 minut
Suroviny
-
100 g jáhel
-
400 ml rostlinného mléka (např. mandlové) nebo vody
-
2 lžíce mandlového másla
-
1/2 lžičky skořice
-
Špetka soli
Postup přípravy
-
Jáhly propláchněte horkou vodou, aby ztratily hořkost.
-
V hrnci přiveďte rostlinné mléko nebo vodu k varu. Přidejte jáhly a špetku soli.
-
Vařte na mírném plameni cca 15 minut, dokud jáhly nezměknou a tekutina se nevsákne. Podle potřeby přidejte více tekutiny.
-
Do hotové kaše vmíchejte mandlové máslo a skořici. Podle chuti můžete přidat i strouhanou citronovou kůru.
-
Podávejte teplé, případně ozdobené špetkou skořice navíc.
Tipy
-
Pro více bílkovin: Přidejte lžíci konopných semínek.
-
Alternativa mandlového másla: Použijte tahini nebo arašídové máslo.
-
Pro jemnější chuť: Přidejte lžíci kokosového mléka.
Hormonální a lunární cyklus
- Tento recept se hodí pro manifestační a vyživující fázi cyklu.
Vše o tomto přístupu ke stravování je vysvětleno v kurzu Výživa podle hormonálního a lunárního cyklu, spolu s 30denním jídelníčkem.
Výživové hodnoty
Celkové hodnoty na 1 porci:
Kalorie: 220 kcal
Bílkoviny: 8 g
Tuky: 13 g
Celkové sacharidy: 22 g
Vláknina: 4 g
Čisté cukry: 18 g
B: 21 % – T: 33 % – ČC: 46 %
B = bílkoviny
T= tuky
ČC = čisté cukry
Výživové hodnoty jsou pouze přibližné.
Tento recept je součástí programu Sladce bez cukru: 10denní cesta k energii a zdraví, jehož smyslem je vyřadit z jídelníčku rafinované cukry a používat pouze přirozené zdroje komplexních sacharidů.