Pohanková kaše s lískovými ořechy a skořicí

Porce: 2 -- Doba přípravy: 5 minut -- Doba vaření: 15 minut

Suroviny

  • 100 g pohanky lámanky

  • 400 ml rostlinného mléka nebo vody

  • 1/2 lžičky skořice

  • Špetka soli

  • 2 lžíce lískových ořechů (nasekaných)

  • Volitelné: špetka strouhané citronové kůry

     

Postup přípravy

  1. Pohanku propláchněte pod tekoucí vodou, aby se odstranila případná hořkost.

  2. V hrnci přiveďte rostlinné mléko nebo vodu k varu. Přidejte špetku soli a pohanku.

  3. Vařte na mírném plameni cca 10–15 minut, dokud pohanka nezměkne a tekutina se nevsákne. Podle potřeby přidejte více vody.

  4. Vmíchejte skořici a nastrouhanou citronovou kůru, pokud ji používáte.

  5. Podávejte teplé, ozdobené nasekanými lískovými ořechy.

Tipy

  • Pro více bílkovin: Přidejte lžíci chia semínek nebo rostlinného proteinu.

  • Alternativa ořechů: Použijte vlašské ořechy nebo dýňová semínka.

  • Pro jemnější chuť: Vařte pohanku v mandlovém mléce a přidejte špetku vanilky.

Výživové hodnoty

Celkové hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 277 kcal
Bílkoviny: 10 g
Tuky: 9 g
Celkové sacharidy: 44 g
Vláknina: 8 g
Čisté cukry: 37 g

B: 18 % – T: 16 % – ČC: 66 %

B = bílkoviny
T= tuky
ČC = čisté cukry

Výživové hodnoty jsou pouze přibližné.

Tento recept je součástí programu Sladký život bez cukru, jehož smyslem je vyřadit z jídelníčku rafinované cukry a používat pouze přirozené zdroje komplexních sacharidů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.