Teplá jáhlová kaše s mákem a skořicí
Porce: 2 -- Doba přípravy: 5 minut -- Doba vaření: 15 minut
Suroviny
- 100 g jáhel
-
400 ml rostlinného mléka nebo vody
- 2 lžíce mletého máku
- 1/2 lžičky skořice
- Špetka soli
- Nastrouhaná kůra z 1/2 citronu (nejlépe bio)
- Volitelné: hrst nasekaných ořechů nebo semínek pro posypání
Postup přípravy
- Jáhly důkladně propláchněte horkou vodou, aby ztratily hořkost.
- V malém hrnci přiveďte 200 ml rostlinného mléka (nebo vody) k varu. Přidejte jáhly a špetku soli.
- Na mírném plameni vařte přibližně 15 minut, dokud jáhly nezměknou a nevznikne krémová kaše. Pokud je kaše příliš hustá, přidejte podle potřeby ještě trochu tekutiny.
- Do uvařené kaše vmíchejte mletý mák, skořici a nastrouhanou citronovou kůru.
- Podávejte teplé, případně ozdobte nasekanými ořechy nebo semínky podle chuti.
Tipy
- Více bílkovin: Přidejte lžičku chia semínek nebo konopného proteinu.
- Jemnější chuť: Použijte mandlové nebo kokosové mléko.
- Bez máku: Nahraďte mák nasekanými ořechy nebo slunečnicovými semínky.
Výživové hodnoty
Celkové hodnoty na 1 porci:
Kalorie: 155 kcal
Bílkoviny: 5 g
Tuky: 7 g
Celkové sacharidy: 21 g
Vláknina: 4 g
Čisté sacharidy: 18 g
B: 17 % – T: 23 % – ČC: 60 %
B = bílkoviny
T= tuky
ČC = čisté cukry
Výživové hodnoty jsou pouze přibližné.
Tento recept je součástí programu Sladký život bez cukru, jehož smyslem je vyřadit z jídelníčku rafinované cukry a používat pouze přirozené zdroje komplexních sacharidů.