Teplá jáhlová kaše s mákem a skořicí

Porce: 2 -- Doba přípravy: 5 minut -- Doba vaření: 15 minut

Suroviny

  • 100 g jáhel
  • 400 ml rostlinného mléka nebo vody

  • 2 lžíce mletého máku
  • 1/2 lžičky skořice
  • Špetka soli
  • Nastrouhaná kůra z 1/2 citronu (nejlépe bio)
  • Volitelné: hrst nasekaných ořechů nebo semínek pro posypání

Postup přípravy

  1. Jáhly důkladně propláchněte horkou vodou, aby ztratily hořkost.
  2. V malém hrnci přiveďte 200 ml rostlinného mléka (nebo vody) k varu. Přidejte jáhly a špetku soli.
  3. Na mírném plameni vařte přibližně 15 minut, dokud jáhly nezměknou a nevznikne krémová kaše. Pokud je kaše příliš hustá, přidejte podle potřeby ještě trochu tekutiny.
  4. Do uvařené kaše vmíchejte mletý mák, skořici a nastrouhanou citronovou kůru.
  5. Podávejte teplé, případně ozdobte nasekanými ořechy nebo semínky podle chuti.

Tipy

  • Více bílkovin: Přidejte lžičku chia semínek nebo konopného proteinu.
  • Jemnější chuť: Použijte mandlové nebo kokosové mléko.
  • Bez máku: Nahraďte mák nasekanými ořechy nebo slunečnicovými semínky.

Výživové hodnoty

Celkové hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 155 kcal
Bílkoviny: 5 g
Tuky: 7 g
Celkové sacharidy: 21 g
Vláknina: 4 g
Čisté sacharidy: 18 g

B: 17 % – T: 23 % – ČC: 60 %

B = bílkoviny
T= tuky
ČC = čisté cukry

Výživové hodnoty jsou pouze přibližné.

Tento recept je součástí programu Sladký život bez cukru, jehož smyslem je vyřadit z jídelníčku rafinované cukry a používat pouze přirozené zdroje komplexních sacharidů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.